Mažeikių Kalnėnų progimnazija

2019-2020 m.m.

2019-12-20 Paroda „Šventinis sveikinimas“

Gruodžio 4–20 dienomis mokykloje vyko pradinių klasių mokinių ir jų tėvelių kalėdinių darbelių paroda „Šventinis sveikinimas“. Džiaugiamės kūrybingais mokiniais ir jų tėveliais. Parodą ruošė mokytojos Rasa Daugėnienė ir Nida Gudavičienė.

2019-12-19 Rūpinamės beglobiais gyvūnais

Šių metų gruodžio 19 d. Jaunieji gamtininkai aplankė Mažeikių gyvūnų globos draugiją. Šios išvykos tikslas – pristatyti JŪSŲ surinktas aukas, maistelį, pledukus, žaislus, kraiką, gyvūnų guolius beglobiams gyvūnams. Ši akcija tapo tradicine. AČIŪ UŽ JŪSŲ GERUMĄ.

2019-12-17 Paramos akcija

2019 m. gruodžio 17 d. Kalnėnų progimnazijoje kvepėjo cinamonu, kalėdiniais meduoliais ir imbieriniais sausainiais. Nykštukai kvietė visus į paramos akciją „Pasidalink kalėdiniu džiaugsmu“. Renginio metu buvo galima įsigyti skanumynų, kuriuos kartu su tėveliais iškepė vaikai. Už surinktas lėšas socialiai remtini mūsų mokyklos mokiniai vyks į išvyką.
Nuoširdžiai dėkojame progimnazijos bendruomenei už sukurtą Kalėdinį stebuklą.

2019-12-16 Viktorina

2019 metų gruodžio 16 dieną Mažeikių Kalnėnų progimnazijoje vyko 5-ų klasių mokinių interaktyvi viktorina „Kūčių ir šventų Kalėdų papročiai“. Viktoriną organizavo būrelio „Etnokultūros studija“ mokiniai kartu su technologijų mokytoja metodininke, būrelio vadove Aušra Griciene. Viktorinos idėja – bendrystė, buvimas kartu Advento metu ir senųjų papročių prisiminimas. Viktorinos metu atsakinėjome į klausimus, žaidėme žaidimą „Kulinarinio paveldo seklys“, sprendėme rebusą ir atlikome kitas užduotis. Visos komandos buvo apdovanotos prizais – būrelio mergaičių keptais ir papuoštais kalėdiniais meduoliais.

2019-12-16 Pamoka „Asmens higiena"

Gruodžio 11–16 dienomis visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Džiuginta Valnickienė vedė pamokėles „Asmens higiena“ 3 kl. mokiniams. Pamokėlių pradžioje vaikams buvo priminta, kad asmens higiena – tai kasdienės kūno ir veido odos, plaukų, nagų, burnos ertmės ir dantų priežiūros procedūros, rūbų, avalynės bei patalynės priežiūra. Taip pat pabrėžta, kad kūno priežiūros priemonėmis – dantų šepetėliu, rankšluosčiu, nosine, šukomis (ar plaukų šepečiu), žirklutėmis nagams kirpti, kempine – jie gali naudotis tik patys ir nesidalinti su kitais. Mokiniams buvo pateiktos anketos, todėl kiekvienas vaikas galėjo įsigilinti, kas yra asmens higiena, pasirinkti teisingus atsakymus ir taip užtvirtinti žinias bei lavinti savo socialinius įgūdžius.

2019-12-16 Integruota pamoka

Gruodžio 16 dieną mokytojos I. Durčaitė ir E. Jagminienė vedė integruotą matematikos bei lietuvių kalbos ir literatūros pamoką „Matai tautosakoje“. Mokiniai kūrė judumo žaidimą „Pėdų šokis“, kurį pristatė pradinių klasių mokiniams.

2019-12-15 Piemenų žvakės uždegimas

Trečiąjį advento sekmadienį Kalnėnų progimnazijos bendruomenė susirinko į Šventąsias Mišias šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje. Nuoširdžios vaikų giesmelės ir šiltų eilių palydėta mokyklos direktorė R. Arbatauskienė uždegė Piemenų arba Džiaugsmo žvakę, linkėdama visiems jaukių ateinančių švenčių.

2019-12-12 Kalėdinis koncertas

Gruodžio 12 dienos vakarą Kalnėnų progimnazija klegėjo nuo vaikų juoko, šurmulio ir džiaugsmo. Mokiniai ir jų tėveliai susirinko į gražiausią metų šventę – kalėdinį koncertą. Šių metų kalėdinio koncerto tema – „Laiškas Kalėdų seneliui“. Apgaubti jaukios šviesos leidomės kalėdinio laiško istorijos vingiais, kur mokiniai vaidindami priminė kalėdinio laikotarpio svarbiausias mintis ir darbus. Visą bendruomenę nuoširdžiai sveikino ir jaukių švenčių linkėjo švietimo skyriaus vyresnioji specialistė Daiva Radzienė, mokyklos tarybos pirmininkė Birutė Savickienė sveikinimo žodžiais dėkojo mokinių tėveliams už pagalbą ir savitarpio supratingumą. Koncerto metu mokiniai išsakė savo kalėdinius lūkesčius, dainavo dainas, kaspinais išpiešė ir išrašė žiemos raštą. Dainuodami finalinę dainą pasitiko linksmuolį Kalėdų senelį, gražuolę Snieguolę, kurie sveikino visą bendruomenę .
Koncertą apibendrino mokyklos direktorė Regina Arbatauskienė. Anot direktorės, pačios reikalingiausios dovanos neįdedamos į Kalėdų senelio maišą. Jos kuriamos mūsų širdyse ir turi būti nuolat puoselėjamos. Direktorė tarė nuoširdų ačiū mūsų šventinio koncerto svečiams už bendrystės dovaną; mokytojams – už kasdieninį dalijimąsi žiniomis, patirtimi, talentu; mokinių tėveliams – už pasitikėjimą, pagalbą ir nuolatinį rūpestį... ,,O didžiausia dovana esate jūs, vaikai. Jūs parašėte šį gražų, prasmingą, jaudinantį laišką Kalėdų seneliui. Jūs žinote: tam, kad šventė taptų švente, reikia dainos, šokio, jaudinančio žodžio ir, svarbiausia, meilės. Neškite šią žinią į savo šeimas. Ramaus Kalėdų laukimo, gražių ateinančių švenčių!‘‘– kalbėjo direktorė.
Laiškai Kalėdų seneliui jau parašyti. Belieka kantriai laukti kalėdinio stebuklo...

2019-12-11 Žiemos sporto šakos

Gruodžio 11 d. visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Džiuginta Valnickienė su 4 a klasės mokiniais dalyvavo pamokėlėje „Žiemos sporto šakos“. Visi žinome, kiek džiaugsmo ir mažiems, ir dideliems suteikia balta žiema. Kaip smagu leistis nuo kalniukų, čiuožinėti ant ledo, statyti sniego tvirtoves ir Senius Besmegenius. Kiek daug visko galima patirti, žaisti lauke įvairiausius žaidimus, sportuoti. Bet... gaila – žiemužė šiemet vėluoja, todėl apie žiemos sporto šakas teko kalbėti ne po šerkšnotais medžiais, o patalpose. Vietoj slidžių ir pačiūžų smagiai pasportavome salėje. Labai nenusimename, nes tikimės, kad sulauksim ir sniego, ir smagaus šaltuko. Tada atsigriebsime!

2019-12-05 „AIDS geriau žinoti 19“

2019 m. gruodžio 5 dieną Mažeikių Kalnėnų progimnazijoje vyko protmūšis „AIDS geriau žinoti 19“, kurio metu aštuntų klasių komandos varžėsi, kas greičiau atsakys į klausimus apie žmogaus imunodeficito virusą (ŽIV), jo plitimo būdus, prevenciją, gydymą, mokslo naujienas ŽIV ir AIDS srityse. Daugiausiai teisingų atsakymų pateikė 8d klasės komanda. Dalyvavusios renginyje komandos apdovanotos padėkos raštais.

2019-11-22 Gamtos mokslų savaitė

Lapkričio 18-22 dienomis Kalnėnų progimnazijoje praūžė gamtos mokslų savaitė. Renginius organizavo biologijos mokytoja Jūratė Fridrikienė, fizikos mokytoja Vilma Riaukienė ir chemijos mokytoja Snieguolė Vitkevičienė. Visuose gamtos mokslų kabinetuose mokiniai galėjo susipažinti su įvairių metų biologijos, chemijos, fizikos vadovėliais ir knygomis,  apžiūrėti parodas „Gamtos mokslų istorijos puslapius pravertus...“ Mokiniai buvo supažindinti su projekto „Mokyklų aprūpinimas gamtos mokslų priemonėmis“ gautomis priemonėmis, išbandyti jas atliekant praktines užduotis. Per pertraukas vaikai galėjo apsilankyti biologijos ir chemijos kabinetuose, susipažinti ir pasidžiaugti gyvalazdžių gyvenimu. Visi norintys  gyvalazdžių gavo dovanų. Prie mokyklos jaunieji gamtininkai, vykdydami Žemės ir aplinkos meno projektą „Gamtoje iš gamtos“, sukūrė 5 mandalas.

    Antradienį vyko netradicinė pamoka – paskaita aktų salėje. Renavo dvaro direktorius  Deividas Makavičius patyriminio mokymo  metodu papasakojo mokiniams apie šikšnosparnius. Trečiadienį ilgųjų pertraukų metu aktų salėje buvo pristatytas mūsų bendruomenės sukurtas filmas „Juk esame Žemės vaikai ir nykt jai negalime leisti“. Moksleiviai diskutavo apie tvarius daiktus, kad vartotojiška visuomenė keistųsi, kad Žemė išliktų ateities vaikams. Tą pačią dieną matematikos mokytojai suorganizavo viktoriną 5-tų klasių mokiniams „Gamtoje be matematikos nė žingsnio“. Ketvirtadienio dienos nekantriai laukė 6-8 klasių mokinių išrinkti atstovai, kurie dalyvavo tradicinėje gamtos mokslų viktorinoje  „Atverk akis į gamtą“. Tradiciškai prasidėjo labdaros akcija „Auka beglobiams gyvūnams“. Dėkojame 7c klasės mokinei Gustei Bucevičiūtei. Pagal jos nupieštą piešinį buvo sukurtas Mažeikių Kalnėnų progimnazijos gamtos mokslų ženkliukas. Dėkojame visiems dalyvavusiems  ir prisidėjusiems prie gamtos mokslų savaitės organizavimo.

            

2019-11-21 Nuo idėjos iki verslo

     Lapkričio 21 dieną 8-ų klasių mokiniai dalyvavo rajoniniame renginyje „Nuo idėjos iki verslo“, kurį organizavo  Politechnikos mokykla. Sveikinimo žodį tarė mokyklos vadovė Stasė Čupkovienė  bei Mažeikių verslininkų asociacijos vykdančioji direktorė  Roberta Žaltauskienė.  Renginyje įžvalgomis nuo idėjos iki verslo dalijosi UAB „Hotrema“ personalo vadovė Vitalija Budžiūtė ir  UAB „Mokymo žiedas“ vadovas Tomas Gudavičius. Praktinės užduoties metu sukauptas žinias  teko panaudoti kuriant projektą „Nuo idėjos iki verslo“.     Džiaugiamės komandos pasitikėjimu, kūrybiškumu ir bendradarbiavimu, nes  mokiniai apdovanoti už inovatiškiausią idėją.

2019-11-21 Gamtamokslinė viktorina ,,Atverk akis į gamtą“

Lapkričio 21 dieną 14 val. 6-8 klasių mokiniai skubėjo į fizikos kabinete vyksiantį baigiamąjį gamtamokslinės savaitės renginį – viktoriną ,,Atverk akis į gamtą“, skirtą Žemaitijos paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose 800 metų sukakčiai. Renginio tikslas – sudominti mokinius ir populiarinti gamtos mokslus bei pristatyti progimnazijos gamtos mokslų ženklą (autorė Gustė Bucevičiūtė, 7c klasė).
Mokiniai, susiskirstę į 5 komandas, pasivadinę „Saulės energija“, „Žalios bulvės“, „Gamtos grybai“, „5 molekulės“, „Deguonis“ entuziastingai kibo į kūrybinį darbą, sugalvodami eiliuotą ketureilį prisistatymui, azartiškai, rimtai ir greitai spręsdami interaktyviąją Kahoot viktoriną planšetiniais kompiuteriais, pagal bendrąją eksperimento metodo schemą ir naudodami patyriminį mokymą atliko laboratorinius-praktinius darbus. Vaidybinius gebėjimus komandos parodė be žodžių ir garsų perteikdamos besmegenių tirpimą, varveklius, vandens virimą puode, kertamą mišką, lietaus susidarymą. Paskutiniąją užduotį komandos atliko sukurdamos dėlionę „GMP kodeksas“. Komandų darbo veiklą organizavo ir dėmesį kaustė fizikos mokytoja Vilma Riaukienė, raumenų skleidžiamos elektros signalų išmanios „MYO“ apyrankės pagalba.
Suskaičiavus rezultatus I-oji vieta skirta komandai „Gamtos grybai“ (Haroldas Pagojus, 6a klasė, Emilija Butaitė, 6d klasė, Gabija Gurauskytė, 6d klasė, Norgailė Zubavičiūtė, 7a klasė, Brigita Jagminaitė, 8c klasė, Kamilė Leistrumaitė, 8d klasė). Mokiniai džiaugėsi turininga, įvairiapusiška ir išmania popiete.
Dėkojame viktorinos vedėjams, 8c klasės mokiniams Radvilei Riaukaitei, Beatričei Virkutytei, Gabrieliui Skerstonui, iniciatyvioms ir entuziastingoms mokytojoms Jūratei Fridrikienei, Vilmai Riaukienei, Snieguolei Vitkevičienei, pavaduotojai ugdymui ir GMP veiklos koordinatorei Adelei Staigvilienei.

2019-11-20 Protų mūšis

Mona žemie
Mona žemie žemaitėškā rokoujės,
Žemaitėškā gīven ė joukas.
Mona žemie ė saulė švėit žemaitems,
Mienou šveit, ė žvaigždės krent i ronkas. 

                                               Gerulskienė-Beniušītė Aurelėjė
                     

    Lietuvos Respublikos Seimas 2019-uosius paskelbė Žemaitijos metais, nes sukanka 800 metų,  kada Žemaitijos vardas pirmą kartą buvo paminėtas rašytiniuose šaltiniuose.  Tad lapkričio 19 dieną Mažeikių Kalnėnų progimnazijoje vyko respublikinis protų mūšis ,,Mūsų kraštas margas kaip raštas“. Renginyje dalyvavo Pavasario pagrindinės mokyklos, ,,Ventos“ progimnazijos, socialinių partnerių –   Merkelio Račkausko gimnazijos ir Telšių ,,Atžalyno“ progimnazijos  aštuntų klasių mokinių komandos.
   Protmūšį sudarė trys turai, kurių metu buvo pateikiama po dešimt klausimų iš istorijos, geografijos, literatūros ir kulinarijos sričių, reikėjo parašyti žemaitiškų žodžių reikšmes.
Kalnėnų progimnazijos aštuntokų komanda  pralenkė savo žiniomis bendraamžius iš kitų mokyklų  ir tapo nugalėtojais.
     Protmūšį organizavo lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų metodinė grupė.
 

2019-11-15 Penktokų krikštynos

Lapkričio  15 dieną  penktokai pagaliau sulaukė krikštynų. Šventė prasidėjo vos nuskambėjus skambučiui į pirmą pamoką. Jau spėjusius į darbą įnikti penktokus sutrukdė aštuntokai, kurie buvo pavadinti krikštatėviais. Pertraukų metu gauti  laiškai su užduotimis  vienijo ir subūrė klases  sprendimams ir atsakymams rasti. Atlikę visas skirtas užduotis, penktokai salėje susipažino su graikų mitologijos deivėmis ir dievais, kurie kvietė mokinius pažinti draugystę, tiesą, išmintį, grožį, sveikatą ir viltį. Penktokai  nuotaikingai šoko ir žaidė draugystės žaidimus. Šventės pabaigoje visi iškilmingai  pakartojo priesaikos žodžius ir  tapo pilnateisiais mokiniais.

    Krikštynų „ceremonijos“ metu buvo smagu matyti tiek rimtus, tiek šypsenų kupinus  veidus bei su atsidavimu vykdomas užduotis. Sveikiname penktokus tapus  Kalnėnų progimnazijos mokinių bendruomenės dalimi!

 

2019-11-15 Pasaulinė tolerancijos diena

Lapkričio 15 dieną Kalnėnų progimnazijos bendruomenė minėjo Tarptautinę tolerancijos dieną. Šių metų tolerancijos simbolis – ŠVYTURYS, kuris reiškia pagalbą, nes rodo kelią laivams, ieškantiems kranto. Taip ir žodis tolerancija, jo supratimas padeda žmonėms gyventi taikiai, skatina pakantumą, gebėjimą išlaikyti pagarbą nepaisant įvairių skirtumų ir kliūčių.

          Šią dieną, nuo pat ryto,  mokiniai, jų tėveliai, mokytojai ir kiti bendruomenės nariai kūrė simbolinį progimnazijos Tolerancijos švyturį, parašydami savo samprotavimus apie toleranciją. Švyturio piešinį sukūrė 7a klas4s mokinys Kevinas Kazbaravičius. Kiekvienam bendruomenės nariui buvo įteiktas simbolinis švyturio ženkliukas.

          Taip pat visą savaitę per  etikos pamokas 5-8 klasių mokiniai kūrė Tolerancijos švyturio projektinius darbus, prisiminė tolerancijos svarbą, nagrinėjo tolerantiško ir netolerantiško elgesio pavyzdžius visuomenėje. Mokinių projektiniai darbai eksponuojami III aukšte.

          5a ir 6a klasių  mokiniai  sukūrė Tolerancijos švyturio paveikslą (vadovės E.Jagminienė ir I.Durčaitė).

          Klasių valandėlių metu mokiniai kalbėjo apie toleranciją ir jos svarbą, atliko individualius kūrybinius darbus.

          Tolerancijos dienos organizatoriai: Vaiko gerovės komisija, etikos mokytoja K. Jurienė, progimnazijos etikos būrelio ir mokinių atstovybės nariai.

         Dėkojame visiems už aktyvų dalyvavimą.

 

2019-11-15 Mažeikių viešojoje bibliotekoje

  Lapkričio 15 dieną 4a ir 4b klasės mokiniai  kartu su savo mokytojomis Zita Savickiene ir Birute Savickiene dalyvavo edukacinėje pamokoje, kuri vyko Mažeikių viešosios bibliotekos  Naftininkų filiale.  Bibliotekininkė  pristatė knygų seriją  „Mamulė Mū“. Istorijas apie Mamulę Mū ir jos draugę Varną sugalvojo švedų  rašytoja Juja Vislander  su savo vyru Tomu, o  kurti juos paskatino  jų pačių vaikai.

   Mokiniai  ne tik susipažino su Lietuvoje išleistomis knygomis, bet  ir klausėsi Keistuolių  teatro aktorių garsinio  įrašo bei žiūrėjo filmuką apie keistąją Švedijos karvutę, kuri moka ir dviračiu važiuoti, ir po medžius karstytis, ir čiuožinėti. Linksma,   šmaikšti knygutė –  tikras atradimas vaikams.

 Anglų filosofas F. Bekonas pasakė: „Knygos – minties laivai, plaukiojantys laiko bangomis ir rūpestingai gabenantys savo brangų krovinį iš kartos į kartą“. Tikimės, kad ši pamoka bibliotekoje paskatins mokinius atrasti skaitymo džiaugsmą.

2019-11-15 Išvyka į Ukmergę

2019 m. lapkričio 14-15 dienomis Ukmergėje vyko Lietuvos iniciatyvių mokyklų klubo konferencija ,,Iššūkiai, atnaujinant ugdymo turinį". Dviejų dienų konferencija vyko Antano Smetonos gimnazijoje. Klausėmės pranešimų apie A. Smetoną, atnaujintas bendrųjų programų gaires, teikėme savo pastebėjimus ir pasiūlymus programų projektui. Aplankę miesto mokyklas, pabuvojome pirmojo prezidento A. Smetonos gimtinėje, Siesikų pilyje.
Kitais metais LIMK klubo konferencija vyks Vilniaus Jaunimo mokykloje.

2019-11-14 Gamtoje iš gamtos

     Džiaugiamės ir didžiuojamės mūsų mokyklos bendruomene, kuri prisijungė ir padėjo išplėtoti ir įgyvendinti   Virginijos Monstavičienės ir Virginijos Kvedarienės svajonę –   Žemės ir aplinkos  meno projektą „ Gamtoje iš gamtos“, kuris  įkvėpė ir sužadino norą gražinti mokyklos aplinką.   Jų svajonė tapo Jaunųjų gamtininkų būrelio narių tikslu. Šis projektas leido  naujai atrasti ryšius su gamta, pažinti gamtos ir žmogaus santykį, skatinti kūrybiškumą ir naujas idėjas, ugdyti žmogaus ekologinį sąmoningumą. Pritarus mokyklos direktorei,  kibome į projekto įgyvendinimo darbus. Mokytojos  Snieguolė, Jūratė, pavaduotoja Inga ir mokiniai  nešė gamtoje surinktas medžiagas ir šiandien galime džiaugtis puikiomis ,, mandalomis“. Džiaukimės visi kartu, kad  Jaunųjų gamtininkų būrelio nariams  lapkrtičio 14 dieną  pavyko atskleisti kūrėjo mąstymą ir  dialogą su gamta, žmogumi. Laukiame Jūsų atsiliepimų,  ar ši idėja gali turėti tęstinumą.

2019-11-06 Pyragų diena

Lapkričio 6 dieną Kalnėnų progimnazijoje 5a ir 6a klasės mokiniai (klasės vadovės Edita Jagminienė ir Inesa Durčaitė) minėjo Pyragų dieną. Nešini gardžiai kvepiančiais kepiniais ugdytiniai gerumo dvasios įkvėpti dalijosi šiais gardumynais su bendruomenės nariais.

2019-10-18 projektas „Europija 2020“

Paskutinė darbo diena Sofijos Viljamo Gladstono kalbų mokykloje (spalio 18 d.). Projekto dalyviai, išmaniojoje klasėje dirbami grupėse, kūrė emblemas atspindinčias Europijos 2020 vertybes. Smagu buvo kurti, bendrauti ir bendradarbiauti su kitų šalių partneriais.

2019-10-17 LMS pristatymas

Spalio 17 dieną Kalnėnų progimnazijoje lankėsi buvęs  mokinys Simas Ciplinskas,   šiuo metu besimokantis Merkelio Račkausko gimnazijoje. Jis yra išrinktas Mažeikių padalinio LMS pirmininku. Simas Ciplinskas ir 8a klasės mokinė  savanorė Patricija Kerė pristatė Lietuvos moksleivių sąjungos tikslus, idėjas, nuveiktus darbus ir kvietė jungtis į sąjungą. Anot pirmininko, tai dar viena galimybė pažinti savo kompetencijas, įsitraukti į savanorišką  bei įdomią veiklą.

2019-10-17 Haiku konkursų nugalėtoja

   Spalio 17 dieną Kalnėnų progimnazistai susitiko su respublikinių haiku konkursų dalyve ir nugalėtoja Jūrate Norvaišiene. 7-8 klasių mokiniai turėjo galimybę susipažinti su japonų lyrikos žanru, poetine miniatiūra, kai atrenkami tik patys reikalingiausi žodžiai. Haiku – tai 17-os skiemenų eilėraštis, kuriame paprastai, lakoniškai pateikiamas  glaudus gamtos ir žmogaus  ryšys. Mokiniai klausė paskaitos, bendravo, domėjosi haiku kūrėjais ir patys kūrė „Haiku Mažeikiams“. Geromis emocijomis ir patirtimi dalijosi  Mažeikių viešosios bibliotekos direktorė A.Bernotienė, bibliotekos darbuotojos ir haiku kūrėja J.Norvaišienė.     Mokiniai dėkojo už galimybę pažinti ir pasimokyti kurti kaip momentinę nuotrauką, gamtos fone pagautą mintį, nuotaiką, pojūčius, kurie subręsta stebint aplinką, būnant joje. Sakoma, kad šis žanras – tai susitikimo vieta tarp autoriaus ir skaitytojo. 

2019-10-17 projektas „Europija 2020“

Ketvirtą vizito dieną (spalio 17 d.) apsilankėme viename iš seniausių Bulgarijos miestų - Plovdive. Susipažinome su miesto senovine architektūra, aplankėme senamiestį, pasigrožėjome vaizdais nuo Nebet Tepe kalno (vieno iš septynių kalnų esančių Plovdivo apylinkėse). Projekto Europija 2020 dalyvius nustebino praeities kartų išmonė.

2019-10-16 projektas „Europija 2020“

Trečią darbo dieną (spalio 16 d.) projekto dalyviai prisilietė prie japonų, kinų ir korėjiečių kultūrų. Buvo smagu pasimatuoti japonišką kimono, parašyti kinų hieroglifus ir iškirpti laimės, pavasario ornamentus. Susitikimas su architektūros dizainere ir diskusija apie kuriamo Europijos miesto subkultūras, komikso kūrimas užbaigė šią darbo dieną.

2019-10-16 ERASMUS projektas „Europos dizainas-Europia 2020”

Spalio 14-20 dienomis Kalnėnų progimnazijos komanda lankosi Bulgarijoje pagal ERASMUS PROJEKTĄ „Europos dizainas-Europia 2020”. Bulgarijos sostinėje Sofijoje susitinka projekto partneriai iš šešių šalių: Austrijos, Belgijos, Lenkijos, Portugalijos, Slovėnijos ir Lietuvos.
Į Bulgariją išvyko Kalnėnų progimnazijos direktorė Regina Arbatauskienė, koordinatorė mokytoja Olga Pileckienė, mokytoja Vida Daugėnienė, mokinės Aneda Pocevičiūtė ir Austėja Kuprytė. Projekto dalyvės lankė mokyklas, įžymias miesto vietas: Prezindentūrą, Seimą, gražiausias bažnyčias, restauruotus Antikos laikų griuvėsius, susipažino su grafiti technikos darbais, kuriuos atliko garsūs menininkai.

2019-10-10 Psichotropinių medžiagų žala

    2019 metų spalio 10 dieną  Mažeikių Kalnėnų progimnazijoje aštuntų klasių mokiniams vyko teoriniai ir praktiniai mokymai žalingų įpročių tema, apimantys sveiko gyvenimo būdo propagavimą ir priklausomybių (alkoholio, tabako, narkotikų) riziką. Mokymo metu vyko diskusijos, aštuntokai  atliko praktines užduotis, įgijo žinių apie alkoholio, narkotikų, tabako žalą organizmui. Mokiniai  buvo skatinami domėtis savo sveikata ir gyventi sveiką gyvenimo būdą.

2019-10-09 V. Pikčiūno paskaita

   Spalio 9 dieną Kalnėnų progimnazijoje lankėsi Vygandas Pikčiūnas – lektorius, psichologinių seminarų vedėjas. Paskaitos buvo skirtos visai mokyklos bendruomenei – mokytojams, 7–8 klasių mokiniams, tėvams. Mokiniams  kalbėta apie atsakomybę, užimtumą, gebėjimus ir galimybes mokykloje.

    Kalnėnų progimnazijos ir Merkelio Račkausko mokytojams buvo kalbama apie atminties lavinimą, minties galią, atsiribojimą nuo neigiamos aplinkos, laimės pojūčio stiprinimą. Susirinkusieji mokėsi nuimti stresą, susipažino su siekių įgyvendinimo metodika, mokėsi kelti gyvenimo prioritetus, susikoncentruoti, kontroliuoti  save ir dar daug kitų su laime ir prasminga veikla susijusių dalykų. Paskaitos metu buvo  atliekami praktiniai  užsiėmimai,   mokoma,  kaip sukurti bendravimo atmosferą, kaip elgtis jau patyrus stresinę būseną ar pyktį,  kaip išlaikyti pusiausvyrą.

     7-8 klasių mokinių tėvams paskaitoje V. Pikčiūnas patarė, kaip  geriau pažinti, suprasti vaiką, ieškoti būdų, kaip ugdyti jo kompetencijas pagal prigimtines galias, charakterio savybes,  patirtį, ugdymosi poreikius siekiant mokymosi  pažangos. Paskaitose vyravo pozityvi  nuotaika,  darbinė  energija ir nusiteikimas naujiems pasiekimams.

2019-10-07 Saugus eismas

2019 m. spalio 7 dieną pirmų klasių mokiniai mokyklos aktų salėje susitiko su Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Mažeikių rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūne Audrone Jurdonaite-Ostrauskiene. Vaiko aplinka turi būti saugi visur – namuose, mokykloje, gatvėje. Pareigūnė supažindino vaikus su pagrindinėmis saugaus eismo taisyklėmis. Jiems labai patiko animaciniai filmukai, jų aptarimai bei pareigūnės Audronės saugaus eismo taisyklių paaiškinimai. Pakartoję taisykles, vaikai bus saugesni gatvėse rudenį ir žiemą tamsiu paros metu eidami iš namų į mokyklą ar iš jos į namus. Dėkojame bendruomenės pareigūnei Audronei Jurdonaitei-Ostrauskienei už nuoširdų bendradarbiavimą.

« 3 »

21151 lankytojai aplankė iš viso 17 lankytojai aplankė šiandien